Има ли риск от предозиране с Витамин С?
Високите дози Витамин С (над 2000 mg на ден) могат да причинят тежка диария, гадене и гастрит, както и да провокират образуването на камъни в бъбреците.
Как да си набавим достатъчно Витамин С чрез храната?
Много плодове и зеленчуци са отлични източници на Витамин С като ябълки, аспержи, ягоди, броколи, зеле, пъпеш, диня, карфиол, киви, цитрусови плодове.
Ползи за здравето, свързани с употребата на витамин С
Приемът на Витамин С може да намали продължителността и да облекчи симптомите при обикновена настинка, подпомага функциите на имунната система и спомага за забавяне или предотвратяване развитието на катаракта.
Взаимодействия с Витамин С
Има известни опасения, че Витамин С, който е силен антиоксидант, може да намали ефективността на някои лекарства, използвани при лечение на рак.
Странични ефекти от витамин С
Витамин С не се съхранява в тялото, излишните количества се изхвърлят чрез урината, така че няма място за притеснения от предозиране.
Препоръчителен дневен прием на витамин С
Според Националния институт по здравеопазване (NIH), препоръчителната доза дневен прием на Витамин C за възрастни е 90 mg за мъже, 75 mg за жени.
Витамин С – ползи за здравето
Приемът на по-високи количества Витамин С може да намали сухотата на кожата и признаците на естественото й стареене.
Кои са най-богатите на Витамин С храни?
Стремете се да консумирате 2-3 порции от изброените плодове и зеленчуци дневно, за да поддържате оптимални нивата на витамин С в организма.
Признаци за недостиг на Витамин С
Недостигът на Витамин С може да причини скорбут. Скорбутът засяга костите и мускулите, възпалени венци, рязка смяна на настроението и липса на енергия.