Кои са най-богатите на Витамин С храни?
Витамин С е водноразтворим витамин, който трябва да бъде набавян постоянно чрез храната, тъй като нашето тяло не може да го произвежда и да го съхранява. Витамин С има важна роля в поддържането на съединителната тъкан на тялото и действа като антиоксидант. Той укрепва имунитета, подобрява устойчивостта на организма към инфекции, подобрява работата на белите кръвни телца, които се борят с бактериите, вирусите и раковите клетки, подпомага синтеза на колаген и сърдечно-съдовата дейност.
Данните от проведените над 100 проучвания през последните 10 години разкриват нарастващ списък с полезни действия на витамин С. Витамин С ( или аскорбинова киселина ) се среща в изобилие в плодовете и зеленчуците. Той има важна роля за поддържането на съединителната тъкан, кожа, кости и кръвоносните съдове.
Стремете се да консумирате 2-3 порции от изброените плодове и зеленчуци дневно, за да поддържате оптимални нивата на витамин С в организма.
- Гуава
- Касис
- Червен пипер
- Киви
- Зелени чушки
- Портокал
- Ягоди
- Папая
- Броколи
- Кейл
- Магданоз
- Ананас
- Брюкселско зеле
- Грейпфрут
- Грах
- Карфиол
- Манго